Monique Teeler

Monique Groenland-Teeler

Monique is afgestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen als kindertandverzorgende en aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam als mondhygiëniste. Monique is al vanaf de oprichting in 2007 bij de praktijk betrokken. Zij staat al jaren goed aangeschreven als kindertandverzorgende en werkt tevens op verwijzing voor andere tandartsen uit de regio. Monique werkt met haar vaste assistente en probeert voor de kinderen een ontspannen sfeer te creëren. Ook angst en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen hebben haar interesse.

Monique volgt vele cursussen om haar kennis te verbreden. Zo is zij o.a. bedreven in het plaatsen van RVS-kroontjes op ernstig aangetaste kiezen bij zeer jonge kinderen. Ook is zij in het bezit van het diploma “Stralingsdeskundige 5A/M” voor tandartsen.

Om cariës bij kinderen te voorkomen zijn met name aan gedrag gerelateerde risicofactoren belangrijk, waaronder mondverzorging, voedingsgewoonten en tandartsbezoek.

Beschermende factoren tegen tandbederf:

  1. Twee keer per dag tandenpoetsen met een fluoridetandpasta.
  2. Kinderen moeten tot en met de leeftijd van 10 jaar worden nagepoetst
  3. Beperk de eetmomenten tot liefst 5, maximaal 6 per dag
  4. Weinig suikerhoudende producten eten of drinken
  5. Tweemaal per jaar voor controle naar de tandarts

Deze beschermende factoren lijken toch tekort te schieten. Het tandbederf in het kindergebit is toegenomen.

Suiker is de nieuwe verslaving. Dagelijks krijgen kinderen gemiddeld 12 suikerklontjes per dag binnen door het drinken van suikerhoudende drankjes. Dit is goed voor een suikerinname van gemiddeld 6 kilo per kind per jaar. Suikerhoudende drankjes kunnen leiden tot gaatjes in het gebit, overgewicht en creëren een verhoogd risico op diabetes. We moeten met elkaar echt overgaan op het drinken van kraanwater!!